Rumunsko: Premiér rekonšruoval vládu po odstúpení ministra vnútra

06.08.2012 Celý región

Bukurešť 6. augusta (TASR) - Rumunský premiér Victor Ponta vymenil dnes piatich členov svojej vlády. Reagoval tak na odstúpenie ministra vnútra Ioana Rusa, ktorý rezignoval v súvislosti so sporným referendom o zosadení prezidenta Traiana Basesca.

Ponta odvolal doterajších šéfov rezortov zahraničných vecí, spravodlivosti, verejnej administratívy, ako aj ministra zodpovedného pre vzťahy s parlamentom.

Noví ministri by mali zložiť prísahu ešte dnes večer. Personálne zmeny v kabinete podľa premiéra signalizujú celkovú zmenu vládnej stratégie.

Rusovým nástupcom sa má stať Mircea Dusa a šéfom diplomacie Titus Corlatean a ministerkou spravodlivosti Mona Pivniceru. Premiér predložiť nominácie úradujúcemu prezidentovi Crinovi Antonescovi.

Politická kríza v Rumunsku sa začala 7. mája, keď sa po páde dvoch vlád blízkych konzervatívnemu Basescovi stal premiérom ľavičiar Ponta. Následne sa na pôde parlamentu začala procedúra odvolania 60-ročného Basesca. Podľa oponentov prezident prekročil svoje právomoci tým, že zasahoval do práce vlády a justície. Proces mal iniciovať Ponta, ktorý chce podľa kritikov posilniť svoju moc.

Mocenský boj v Rumunsku poškodil dôveryhodnosť krajiny v zahraničí. Referendum sa konalo 29. júla, bolo však v dôsledku nedostatočnej účasti neplatné. Ústavný súd však zatiaľ výsledky plebiscitu oficiálne neschválil.
 

Vyberte región